Jak začít s boxem nebo MMA?

Box se stal za poslední dobu velmi populárním sportem. Jde o jednoduchý a přesto všestranný pohyb, kde posílíte i protáhnete celé tělo, dostanete ze sebe přetlak potlačených emocí, vybijete energii a zaplavíte své tělo endorfiny. 

5 důvodů proč je box čím dál populárnější 

    1. Posílíte a protáhnete celé tělo

Jde o ideální způsob, jak protáhnout a rovnoměrně posílit celé tělo, díky boxu ale také efektivně zhubnete, kalorie se u boxu pálí jedna báseň. Box navíc prospívá srdci a plicím. Je zde mimořádně důležitá pohotovost a tak vás mimo jiné box naučí soustředěnosti a rychlým reakcím. Boxer musí umět přemýšlet. “Není to o agresi, je to o eleganci” říká Terezie Krejbychová, trenérka a mezinárodní rozhodčí olympijského boxu, která je zároveň motivátorkou žen k bojovým sportům.

    2. Box je skvělé doplňkové kardio

Pokud v rámci kardia rádi běháte, ale chtěli byste občas změnit typ sportu, je pro vás box ideální volba. Můžete začít boxovat s trenérem, vyhlédnout si skupinové lekce a nebo si rovnou pořídit domů boxovací pytel.  

    3. Boxovat můžete začít s minimem vybavení a potřeb 

Pro začátek vám postačí pouze stahováky na zápěstí a klasické oblečení do tělocvičny. Speciální rukavice a boty budete potřebovat, až později. Nemusíte rovnou utrácet za vybavení, ale uvidíte, že to nebude trvat dlouho než si box zamilujete a budete hledat tipy jak vybrat rukavice, suspenzor, přilbu a profi obuv.

    4. Box není limitovaný věkem

S boxem můžete začít kdykoliv, ať už váš věk končí na „náct“ nebo „cet“, věkově to jde neomezeně. Stačí pouze chtít a mít alespoň základní fyzickou zdatnost. Boxovat můžou muži i ženy. Pohlaví nehraje roli. Pro ženy (ale i pro muže samozřejmě) je box vhodný také jako základ sebeobrany. Do pokročilejšího stádia se dostanete velmi rychle, i když jste se zrovna zvedli z pohovky.

    5. Vybijete ze sebe vztek a nervozitu

Šťastné endorfiny. Jako u všech sportů, tak i u boxu se vyplavují hormony štěstí. Vzhledem bojovnější povaze boxu můžete mít jistotu, že ať už se na sportovní výkon vydáte v nejrůznější náladě, velmi rychle na všechno zapomenete a budete odcházet s čistou hlavou. Box vyžaduje stoprocentní bytí v přítomnosti, zapomenete díky němu na všechny starosti a povinnosti.

Co je to MMA a jak se liší od klasického boxu?

MMA je zkratka anglického Mixed Martial Art. Jedná se o moderní plnokontaktní sportovní disciplínu, využívající kopy, údery, zápas ve stoje, porazy a boj na zemi (údery, páky a škrcení) různých stylů bojových umění a sportů. Do zápasu mohou soupeři zapojit různé bojové styly, jako je Tae Kwon Do, Muay Thai, či Karate,

Pravidla klasického boxu jsou poměrně obsáhlá a pro amatérské a profesionální boxery odlišná. Každopádně platí, že se vždy boxuje v ringu čtvercového tvaru, který je ohraničen dohromady 16 provazy. Povolené údery v boxu se limitují pouze na pěstní udery na povolené zásahové plochy trupu a hlavy. Oproti MMA jsou zde tedy výrazně striktnější pravidla co se týče bojové techniky. 

Během zápasu jsou povinné boxerské rukavice, amatéři boxují také s přilbami. Principem zápasu je srazit soupeře uvnitř ringu pomocí dobře mířených a platných úderů k zemi, nebo být aktivnější a vyhrát na body.

Je lepší začít s klasickým boxem, nebo rovnou s MMA?

Jestli začnete u klasického boxu, nebo MMA je dnes už v podstatě jedno. 

Dříve platilo, že většina lidí, která začala trénovat MMA, už měla zkušenosti s jinými bojovými sporty. Se vzrůstající popularitou MMA přichází ale na tréninky spousta lidí, kteří nikdy v životě bojový sport nedělali, ale chtějí si to zkusit. Nejdůležitější je mít v začátcích dobré vedení. Přejít z jednoho stylu  na druhý je pak už maličkost. Platí ale pravidlo, že než budete schopni se s někým utkávat, musíte se naučit ovládat své vlastní tělo. Tím je potřeba začít u všech bojových sportů.

MMA a box patří mezi nejrychleji rostoucích sporty posledních desetiletí. S masivní popularitou zápasů v kleci zároveň roste i počet lidí, kterým tento sport imponuje a chtějí si ho sami vyzkoušet, ale třeba váhají a neví, jak na to. Ale nebojte, jako u všeho, nejtěžší krok bývá právě ten první. Jakmile vykročíte, cesta se ukáže sama.

Jde začít s boxem bez trenéra?

Bojové sporty nejsou pro samouky. Pokud chcete začít s MMA budete muset navštěvovat některý z klubů ve vašem okolí. Doma můžete posilovat a trénovat techniku. Hodit se vám bude i možnost v domácí posilovně trénovat s boxovacím pytlem, ale bez supervize trenéra, zvládnutí správné techniky a kvalitních sparing partnerů vytouženého progresu nedosáhnete. 

Dobrý nápad jak si udržet kondici a mít tréninkové podmínky na dosah ruky je postavit si domácí posilovnu. Pokud hledáte tipy jak začít, na Modio.cz najdete skvělý návod jak si takovou domácí posilovnu postavit a jaké doplňky se vyplatí si pořídit.

Co se týče oddílu. Poptejte se ve svém okolí, zda někdo nemá reference na kvalitní oddíl bojových sportů a v případě, že nepochodíte, zkuste to na internetu. Vždy dejte na recenze a vybírejte opravdu pečlivě. Jako začátečník budete potřebovat trpělivého trenéra s lidským přístupem.

Výhody a nevýhody chození do posilovny versus posilování doma3
Zdroj: Photo by Brian Wangenheim on Unsplash