Volby do Evropského parlamentu 2024 – termín, kurzy, kandidáti

Před námi je další volební klání, v červnu se konají volby do Evropského parlamentu 2024. Podívejte se na souhrn nejdůležitějších informací o těchto volbách, kdy se konají, kdo v nich kandiduje, kde si na ně lze vsadit nebo kde vyřídit voličský průkaz.

Volby do Evropského parlamentu 2024

Volby do Evropského parlamentu 2024 se u nás konají v pátek 7. a sobotu 8. června, voliči mohou vybírat ze 30 politických stran, hnutí nebo koalic.

Stejně jako volby prezidenta ČR, tak i eurovolby se konají vždy jednou za pět let.

Volby do EU 2024

Letošní volby do EU 2024 jsou už páté, které se v Česku konají, poprvé se u nás do Evropského parlamentu volilo v roce 2004.

Volí se klasicky v pátek a sobotu, v pátek jsou volební místnosti otevřeny od 14:00 do 22:00, v sobotu od 8:00 do 14:00. Zajímavostí je, že jsme jedinou zemí v EU, kde se volby konají ve dvou dnech, jinde je to pouze v jednom dni.

🇪🇺 VOLBY DO EU 2024 – PŘEHLED
Termín 7. – 8. června 2024
Funkční období 5 let
Minulý vítěz ANO (21,18 %)
Kandidující uskupení 30
Hranice pro zisk mandátu 5 %
Hranice pro zisk příspěvku 1 %
Kde si lze na volby vsadit Tipsport, Fortuna, Chance, Betano, Sazkabet

Eurovolby 2024 kandidáti a strany

Ve volbách do Evropského parlamentu se letos o vaše hlasy uchází celkem 30 uskupení, kromě tradičních parlamentních a neparlamentních stran kandidují i různé bizarní spolky, které chtějí využít toho, že pro zisk příspěvku stačí relativně málo hlasů.

V následující tabulce uvádíme všechny kanididující subjekty a osobnosti, které jsou na prvním místě jejich kandidátních listin:

EUROVOLBY PŘEHLED STRAN
# Název uskupení Lídr kandidátky
1 KAN Stanislav Pochman
2 LANO Šimon Hlinovský
3 SPD a Trikolora Petr Mach
4 Mourek Jan Červenka
5 Lepší život pro lidi Pavel Opl
6 PRO Jind. Rajchla Jindřich Rajchl
7 Nevolte Urza.cz Martin Urza
8 Šv. demokr. a SSPD Tomáš Raždík
9 Přísaha a Motoristé Filip Turek
10 SEN 21 a Volt Lenka H. Koenigsmark
11 ČR na 1. místě Ladislav Vrabel
12 Zelení Johanna Nejedlová
13 ČSSD Jiří Paroubek
14 ANO Klára Dostálová
15 Aliance za nezávisl. Hynek Blaško
16 Mimozemšťani Tomáš Franěk
17 SPOLU Alexandr Vondra
18 Referendum Václav Sogel
19 Svobodní Libor Vondráček
20 Sociální Demokracie Lubomír Zaorálek
21 STAN + osobnosti Danuše Nerudová
22 Hlas Milan Hamerský
23 Piráti Marcel Kolaja
24 Pro vystoupení z EU Ctirad Musil
25 Nový směr Zbyněk Hromek
26 STAČILO! Kateřina Konečná
27 DSZ za práva zvířat Hana Janišová
28 Pravý blok Petr Cibulka
29 Senioři sobě Jaroslav Pollák
30 Levice Jan Májíček

Volby do EU parlamentu kurzy

Na volby do EU parlamentu kurzy vypisují i české sázkové kanceláře, vsadit si můžete u Tipsportu, Fortuny, Chance, Betana i Sazkabetu. Už delší dobu jsou k dispozici sázky na vítěznou stranu, dá se ale předpokládat, že se objeví i zajímavější příležitosti.

Kromě českých eurovoleb si lze vsadit i na ty slovenské, nejširší nabídku v tomto směru má Betano, kde jsou i kurzy na vítěze evropských voleb v Řecku, Bulharsku, Švédsku a na Kypru.

EUROVOLBY S BONUSEM ZDARMA
Tipsport 500 Kč bez vkladu VSADIT ›
Betano 500 Kč bonus VSADIT ›
Chance 200 Kč zdarma VSADIT ›
Sazkabet 500 Kč na ruku VSADIT ›
Fortuna 600 Kč bez rizika VSADIT ›
[18+] MF varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Preference stran před volbami do EU

Během volebního období se obvykle zveřejňují preference jen pro volby do Poslanecké sněmovny, s blížícím se datem voleb do EU se ale postupně začínají objevovat i předvolební průzkumy pro letošní eurovolby.

Pokud bychom je měli shrnout, tak jasným favoritem je hnutí ANO, na dalších místech by měla skončit koalice SPOLU, STAN, Piráti a SPD, velkou šanci na zisk mandátu má také Přísaha s Motoristy. Nadějně vypadají průzkumy i pro komunisty, kteří tentokrát kandidují pod názvem STAČILO!

Zajímavý průzkum nedávno přinesly agentury Kantar a Data Collect, které měřily volební potenciál. Překvapivě vysoký ho má např. STAN s Danuší Nerudovou, šanci podle něj mají i v současné době neparlamentní Přísaha, SocDem a komunisté.

Volby do Evropského parlamentu 2024
Volební potenciál před eurovolbami 2024 (Zdroj: ČT 24)

Voličský průkaz pro eurovolby

Stejně jako u voleb do sněmovny, i u voleb do EU lze volit i jinde, než je vaše trvalé bydliště. Vyřídit si voličský průkaz pro eurovolby lze třemi způsoby: online, písemně nebo osobně. Nejjednodušší to mají ti, kdo mají datovou schránku, žádost si mohou podat přes ni.

Kdo datovku nemá, může si o průkaz zažádat písemně, je potřeba mít ověřený podpis, což lze vyřídit např. na poště na Czech Pointu. Poslední alternativou je žádost osobně přímo na příslušném úřadě, kde má žadatel trvalé bydliště.

Důležité je podat si žádost o voličský průkaz včas, v případě online a písemné žádosti končí lhůta v pátek 31. května v 16:00. Pak už lze zažádat pouze osobně v místě trvalého bydliště a to do středy 5. června do 16:00.

VIDEO: Předvolební debata nejsilnějších stran

Zdroje: wikipedia.org, e15.cz, ceskatelevize.cz, youtube.com

18+ Hrajte zodpovědně a pro zábavu Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! (Více zde)